CambiArte beweegt !

De vzw CambiArte bestaat niet meer. Op 31 januari 2023 gingen de boeken definitief dicht.
Maar na een tijdje de leegte toelaten, werd het te stil.
Dus herneem ik een aantal activiteiten vanaf september 2023.

Let wel! De activiteiten zullen doorgaan in de Doornstraat 23 te Willebringen, Boutersem.

Gerd

Activiteiten die ruimte bieden voor zelfonderzoek, creativiteit en ont-moeting

Activiteiten

De klank van je lichaam

Voor wie zichzelf beter wil leren kennen in beweging.
Bewegen kan een positieve invloed hebben op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. In deze reeks krijg je begeleiding waarbij je vertrekt van je eigen mogelijkheden. Dat betekent dat het geschikt is voor mensen van verschillende leeftijden, met of zonder dans- of bewegingservaring.
We starten met toekomen, de aandacht bij jezelf leggen en rustig exploreren van een thema. Meestal werken we met polariteiten in beweging : veel of weinig ruimte innemen,  vloeiend of staccato, zacht of stevig bewegen, ritme of melodie, … 
Jezelf vrijer voelen in het dansant bewegen en ervaren dat dansen je energie kan geven.
Ik maak gebruik van elementen uit de Laban Movement Analyse en mijn ervaring als Voice Dialogue facilitator en Focusing trainer.

Prijs:

Je schrijft je in voor een reeks van 5 maandagochtenden : €75. Wie eenmalig een les volgt betaalt €20 per les.

Wanneer: Start op maandag 11 maart 2024 van 10u tot 12u. De lessen gaan door in de Danstuin, Tiense straat 47 in Leuven.
Interesse?

Je kan je inschrijven per mail op gerd@cambiarte.be.
Wanneer er voldoende inschrijvingen zijn, krijg je een bevestiging en een vraag om de betaling te voldoen.

Begeleiding:

Gerd Parquin, creatief therapeute, Voice Dialogue facilitator en Focusing trainer, basisopleiding Lic L.O

Maximum: 10 personen, minimum 4 deelnemers


Focusing: Niveau 1

Niet oordelend luisteren als kracht tot verandering

“De stille luisteraar laat zo nu en dan

een kruimeltje woord vallen,

dat de ander als een duidend spoor kan betreden

en hem verder helpt op de weg naar zelfontdekking.”     René Maas

De vaardigheden van Focusing leer je in partnerschap. Je voelt hoe je van binnen op iets reageert of met je meedraagt. Luisteren is pauzeren, aandacht geven, voelen, opmerken en erkennen. Je luistert naar jezelf én naar de de ander. Je leert luisteren naar wat ‘zwaar op de maag ligt’ of naar dat ‘leeg’ gevoel na je werkdag, gewaarwordingen in je lijf die iets met je leven te maken hebben. Vervelende gevoelens stoppen we liever weg of we lopen ze voorbij. Bij Focusing, geef je aandacht aan deze lijfelijke gewaarwording op een respectvolle, benieuwde manier. Je maakt een veilige ruimte vanbinnen voor alles wat zich aandient, dus ook voor ‘weerstand’, schaamte, oordeel en andere ‘negatieve’ gevoelens.
Deze luisterende basishouding kan jou het volgende brengen :

– beter weten wat je voelt en wilt;
– keuzes en beslissingen nemen die zowel het hoofd als het hart tevreden stellen;
– een betere relatie met je emotionele kant krijgen;
– jezelf meer vertrouwen;
– verantwoordelijk worden voor jezelf;
– kracht ervaren en blokkades opheffen.

Ook mensen die werken met kinderen en jongeren, ouders, leerkrachten of begeleiders, zijn gebaat met de methodiek Focusing.

Wanneer: Geen cursus gepland, wel op vraag of individueel
Interesse?

mail naar gerd@cambiarte.be

Begeleiding:

Gerd Parquin, erkend focustrainer, lichaamsgericht en creatief therapeut, Voice Dialogue facilitatorFocusing niveau 2, een verdieping

“Onbaatzuchtig luisteren is weinig spectaculair maar wel heel moeilijk.”  René Maas

Je verdiept het eigen focusingproces waarin je gevoelens en sensaties in het lichaam exploreert en hun betekenis ontdekt. Je leert dat alles wat je meemaakt een fysieke component heeft. We verdiepen onze focusingvaardigheden van pauzeren, aandacht geven aan voelen en luisteren doorheen creatieve werkvormen als beweging en beeld.

Je leert je partner inleiden en spiegelend begeleiden met ‘presence’ taal.  ‘Presence’ of ‘met je volle aandacht erbij zijn’ geeft je de kans om in contact te komen met hoe je lichaam iets ervaart.  We staan ook stil bij procesverstoorders.

Focusing is een ontmoeting tussen je hoofd en je lichaam en samen weten ze meer.

Wanneer: Voorlopig geen cursus gepland, wel op vraag of individueel
Begeleiding:

Gerd Parquin, erkend focusingtrainer, lichaamsgericht en creatief therapeut, Voice Dialogue facilitator

Maximum: de plaatsen zijn beperkt tot 8 personen


Individueel traject Focusing

Wil je Focusing leren in een individueel traject? Dat kan.
Soms is het moeilijk om vrij te nemen op de geplande data. Dan kan je de cursus ook op je eigen tempo volgen. We plannen samen vier momenten van twee uur, waarop ik jou de vaardigheden van Focusing bij breng.
Heb je interesse ? Stuur een mailtje naar gerd@cambiarte.be

Focusing (sommigen noemen het gerichte mindfulness) werd door filosoof en psycholoog Eugene Gendlin ‘ontdekt’. Uit zijn onderzoek bij ‘succesvolle’ cliënten, bleek dat deze een bepaalde vaardigheid hadden. Ze richtten hun aandacht naar binnen en maakten contact met hun beleving van de situatie, nu. Hij ontdekte dat er een lijfelijk weten is waar (nog geen) woorden voor zijn. Vanuit die vaststelling ontwikkelde Gendlin ‘Focusing’. Sommige mensen doen dit uit nature, bij anderen is het een leerproces.

Een individuele begeleiding kost je €300.
Inschrijving via gerd@cambiarte.be

 

Begeleiding:

Gerd is gecertificeerd focusingtrainer (The International Focusing Institute,NY)Basiscursus Vedic Art

“Kunnen ontstaat als niet kunnen mag”

Schilderen als vorm van zelfonderzoek. Schilderen zonder oordeel over het resultaat.

De principes van Vedic Art wijzen ons de weg om in alle vrijheid te ontdekken wat schilderen met je doet. Spelenderwijs experimenteren met kleur, verf, pastel, op papier of op doek. Er is totaal geen voorkennis nodig. Dit is een zoektocht naar je creativiteit en naar jezelf.  Vedic Art is de schatkaart die daar bij helpt. Doorheen kleine opdrachten en verhalen worden de 17 principes aangereikt. Ze zijn als een kompas en helpen om een diepere laag in jezelf aan te raken. Het proces is hierbij belangrijker dan het resultaat. Deze prachtige methode biedt een structuur waarin we vrij kunnen bewegen. Niets moet.

Vedic Art is ontwikkeld in Zweden door Curt Källman. (1938-2010), een Zweeds kunstenaar. Na zijn contact met Maharishi, die Transendente Meditatie naar Europa bracht, deed Curt er lange tijd over om de principes uit de Veda’s, een 5000 jaar oude Hindoeïstische leer, tot een methodiek te ontwikkelen. De methodiek die wordt uitgedragen onder de naam van Vedic Art is eenvoudig.  Je leert geen technieken en toch krijg je een behoorlijke houvast doorheen de 17 principes. De Veda’s vertellen dat alle kennis reeds als een zaadje in ons aanwezig is. Een zaadje weet al tot welke bloem het zal ontwikkelen. Vedic Art is een weg om contact te maken met je eigen creatieve bron. Je duikt in het proces en ervaart tijdloosheid, je geniet van het schilderen op een niet resultaatgerichte wijze en verwondert kijk je wat er ontstaat.

Vedic Art voelde voor mij als een vrijheid scheppende structuur waarin je jezelf en je creativiteit ontdekt. Wie van zichzelf denkt dat ie niet creatief of getalenteerd is,  leert hier in volle vrijheid de kunstenaar in zichzelf te ontmoeten en te genieten van dit proces. Ook wie ervaring heeft met beeldend werken, kan vormelijkheid en techniek loslaten en kijken wat je uit jezelf kan halen. Dit beeldend werken laat je reflecteren. Kunst en leven komen dichter bij elkaar.

De methodiek van Vedic Art is voor mij een bijzonder boeiende aanvulling in het werk dat ik met Focusing doe : naar binnen kijken op een niet oordelende en nieuwsgierige manier.

Prijs:

De deelnameprijs is € 330. In de prijs is begeleiding, thee/water/knabbels en verzekering inbegrepen. Breng wel zelf je lunch mee.

Een materiaallijst krijg je bij de inschrijving.

Wanneer: geen cursus gepland. Heb je interesse of een groepje die deze cursus wil volgen, neem contact op en we zoeken naar mogelijkheden.
Interesse?

contacteer gerd@cambiarte.be om in te schrijven of voor meer informatie.

Begeleiding:

Gerd Parquin is Vedic Art teacher, creatief therapeut en gecertificeerd focusingtrainer

Maximum: De plaatsen zijn beperkt tot 7 deelnemers


Project Dans van de Ikken

Dans

Pas als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou. Paulo Coelho

De “Dans van de Ikken” is een project waarin je in beweging/dans en met de methode van Voice Dialogue op zoek gaat naar (delen van) jezelf.

We werkten in 2022 aan de vierde en voorlopig laatste editie van de Dans van de Ikken. Acht vrouwen toonden hier hoe je ook via dans verandering kan teweeg brengen in je leven.

Het doel is jezelf beter leren kennen, patronen ontdekken, blinde vlekken opsporen. Voice Dialogue en dans of beweging zijn boeiende methoden om tegenstellingen in onszelf te ontdekken: zichtbaar worden, je ruimte innemen, je ritme volgen, zacht of stevig bewegen, je criticus die boven komt, je zelfwaarde en zelfvertrouwen doen groeien,  leiden of volgen, afstand en nabijheid, …  Er zijn zoveel thema’s die je hierin kan exploreren. Die exploratie maakt dat je bewuster wordt en meer keuze krijgt over hoe je in het leven wil staan.
Naast de persoonlijke exploratie in dans en in jezelf, is er het groepsproces waarin herkenning, erkenning, samenwerking, aanvaarding en confrontatie een rol spelen. Experimenteren en onderzoeken staan centraal.

Na dit zelfonderzoek in groep grijpen we de kans om iets van ons proces te tonen aan een publiek dat we zelf uitnodigen.

Interesse?

Heb je interesse ? Mail naar gerd@cambiarte.be

Begeleiding:

Gerd Parquin, Voice Dialogue facilitator en dans-en bewegingstherapeute

Maximum: minimum 5 en maximum 12 deelnemers


TENTOONSTELLING VERWEERD

Verweerde of verdiende schoonheid.
Je zou kunnen beweren dat toen we jong waren onze schoonheid slechts afwezigheid was van ervaring. Ervaring brengt verwering, beschadiging, aftakeling, verval.
Of je kan spreken over de schoonheid die we nu bezitten, een verdiende schoonheid. Die zit in elke rimpel, in de scheur, de kreuk, in alle lijnen en vlekken die een uniek verhaal vertellen. De crack van Cohen.
Met deze mogelijkheden zijn wij 5 verweerde vrouwen aan de slag gegaan. We werken met scheuren, herinneringen, onze vele valpartijen en het opstaan. Een prachtig verweerd opstaan met lijnen en kreuken, zachtheid en kleuren.

Anne-Lieze Albregts woordkunst
Gerd Parquin grafiek
Ingrid Willems mixed media
Krista Thomas grafiek
Paula Van Hoye keramiek

Wanneer: zat 10 en zon 11 feb, zat 17 en zon 18 feb 2024 telkens van 13u tot 18u.
Interesse?

Locatie

Doornstraat 23 Boutersem/Willebringen.
Weinig parkeerplaats. Graag parkeren in de verbindingsstraat.