Activiteiten die ruimte bieden voor zelfonderzoek, creativiteit en ont-moeting

Boek : “De tocht van de heldin”

Over zelfonderzoek en je leven op het goede spoor krijgen.
Dit boek geeft een getuigenis, een ervaringsgerichte visie op hulpverlening en vele aanzetten tot zelfonderzoek. Het wil duidelijk maken dat hulpverlening veel meer is dan “praten over”. Het beklemtoont het voordeel van een integratieve benadering en het belang van het lichaam bij het begeleiden van mensen op hun tocht naar meer welzijn en geluk.
Je kan het boek bestellen door een mail te sturen naar gerd@cambiarte.be.
Voor de prijs van € 22 krijg je het thuis geleverd, afhalen kost je € 15.

Dans en voice dialogue, tegenstellingen in dans

We starten terug in september 2021.  

Voor wie zichzelf beter wil leren kennen in beweging en graag op een speelse manier beweegt.

In deze vorm van vrije dans exploreer je de polariteiten van beweging : veel of weinig ruimte innemen,  vloeiend of staccato, zacht of stevig bewegen, ritme of melodie, …  Polariteiten ontdek je ook in jezelf. De methode van Voice Dialogue leert ons onze innerlijke delen kennen. Via beweging leer je iets over jezelf én je ontdekt je kwaliteiten van bewegen en vooral, je krijgt er plezier in. Jezelf vrijer voelen in het dansant bewegen en ervaren dat dansen je energie kan geven. Bewegen kan een positieve invloed hebben op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Je vertrekt van je eigen mogelijkheden. Dat betekent dat het geschikt is voor mensen van verschillende leeftijden, met of zonder danservaring.
Ook mensen die vanwege fysieke problemen (vermoeidheid, reuma, revalidatie) beweging vermijden, kunnen hier terecht. Je kan hier op je eigen tempo, de opdrachten mee beleven en uitvoeren binnen jouw mogelijkheden. Het is aan jou om te leren je grenzen daarin te bepalen. Zowel de begeleiding als de groep ondersteunt je daarin.
Ik maak gebruik van elementen uit de Laban Movement Analyse en mijn ervaring als Voice Dialogue facilitator.

Prijs:

€15 per sessie.

€ 70 voor reeks van 5 lessen.

Wanneer: elke maandag van 10u tot 12u
Interesse?

Graag een mail of sms vooraf. Mail naar gerd@cambiarte.be of sms naar 0497 30 97 85

Begeleiding:

Gerd Parquin, creatief therapeute, Voice Dialogue facilitator en Focustrainer, basisopleiding Lic L.O

Maximum: 10 personen


Focusing: Niveau 1

Niet oordelend luisteren als kracht tot verandering

“De stille luisteraar laat zo nu en dan

een kruimeltje woord vallen,

dat de ander als een duidend spoor kan betreden

en hem verder helpt op de weg naar zelfontdekking.”     René Maas

De vaardigheden van Focusing leer je in partnerschap. Je voelt hoe je van binnen op iets reageert of met je meedraagt. Luisteren is pauzeren, aandacht geven, voelen, opmerken en erkennen. Je luistert naar jezelf én naar de de ander. Je leert luisteren naar wat ‘zwaar op de maag ligt’ of naar dat ‘leeg’ gevoel na je werkdag, gewaarwordingen in je lijf die iets met je leven te maken hebben. Vervelende gevoelens stoppen we liever weg of we lopen ze voorbij. Bij Focusing, geef je aandacht aan deze lijfelijke gewaarwording op een respectvolle, benieuwde manier. Je maakt een veilige ruimte vanbinnen voor alles wat zich aandient, dus ook voor ‘weerstand’, schaamte, oordeel en andere ‘negatieve’ gevoelens.
Deze luisterende basishouding kan jou het volgende brengen :

– beter weten wat je voelt en wilt;
– keuzes en beslissingen nemen die zowel het hoofd als het hart tevreden stellen;
– een betere relatie met je emotionele kant krijgen;
– jezelf meer vertrouwen;
– verantwoordelijk worden voor jezelf;
– kracht ervaren en blokkades opheffen.

Ook mensen die werken met kinderen en jongeren, ouders, leerkrachten of begeleiders, zijn gebaat met de methodiek Focusing. Voor wie Focusing wil introduceren bij kinderen en jongeren.

Prijs:

€ 220 (begeleiding, syllabus)

Wanneer: Tweedaagse op vrijdag 23 en zaterdag 24 juli 2021 van 10 tot 16u30 / Tweedaagse op 5 en 6 november 2021 van 10 tot 16u30
Interesse?

mail naar gerd@cambiarte.be

Begeleiding:

Gerd Parquin, erkend focustrainer, lichaamsgericht en creatief therapeut, Voice Dialogue facilitator

Maximum: de plaatsen zijn beperkt tot 8 personen


Focusing niveau 2, een verdieping

“Onbaatzuchtig luisteren is weinig spectaculair maar wel heel moeilijk.”  René Maas

Je verdiept het eigen focusingproces waarin je gevoelens en sensaties in het lichaam exploreert en hun betekenis ontdekt. Je leert dat alles wat je meemaakt een fysieke component heeft. We verdiepen onze focusingvaardigheden van pauzeren, aandacht geven aan voelen en luisteren doorheen creatieve werkvormen als beweging en beeld.

Je leert je partner inleiden en spiegelend begeleiden met ‘presence’ taal.  ‘Presence’ of ‘met je volle aandacht erbij zijn’ geeft je de kans om in contact te komen met hoe je lichaam iets ervaart.  We staan ook stil bij procesverstoorders.

Focusing is een ontmoeting tussen je hoofd en je lichaam en samen weten ze meer.

Prijs:

€ 220 (begeleiding, syllabus, verzekering, koffie/thee) lunch meebrengen

Wanneer: op do 11 nov en vr 12 nov van 10 tot 16u30
Begeleiding:

Gerd Parquin, erkend focusingtrainer, lichaamsgericht en creatief therapeut, Voice Dialogue facilitator

Maximum: de plaatsen zijn beperkt tot 8 personen


Individueel traject Focusing

Wil je Focusing leren in een individueel traject? Dat kan.
Soms is het moeilijk om vrij te nemen op de geplande data. Dan kan je de cursus ook op je eigen tempo volgen. We plannen samen vier momenten van twee uur, waarop ik jou de vaardigheden van Focusing bij breng.
Heb je interesse ? Stuur een mailtje naar gerd@cambiarte.be

Focusing (sommigen noemen het gerichte mindfulness) werd door filosoof en psycholoog Eugene Gendlin ‘ontdekt’. Uit zijn onderzoek bij ‘succesvolle’ cliënten, bleek dat deze een bepaalde vaardigheid hadden. Ze richtten hun aandacht naar binnen en maakten contact met hun beleving van de situatie, nu. Hij ontdekte dat er een lijfelijk weten is waar (nog geen) woorden voor zijn. Vanuit die vaststelling ontwikkelde Gendlin ‘Focusing’. Sommige mensen doen dit uit nature, bij anderen is het een leerproces.

Een individuele begeleiding kost je €270.
Inschrijving via gerd@cambiarte.be

 

Begeleiding:

Gerd is gecertificeerd focusingtrainer (The International Focusing Institute,NY)Basiscursus Vedic Art

“Kunnen ontstaat als niet kunnen mag”

Schilderen als vorm van zelfonderzoek. Schilderen zonder oordeel over het resultaat.

De principes van Vedic Art wijzen ons de weg om in alle vrijheid te ontdekken wat schilderen met je doet. Spelenderwijs experimenteren met kleur, verf, pastel, op papier of op doek. Er is totaal geen voorkennis nodig. Dit is een zoektocht naar je creativiteit en naar jezelf.  Vedic Art is de schatkaart die daar bij helpt. Doorheen kleine opdrachten en verhalen worden de 17 principes aangereikt. Ze zijn als een kompas en helpen om een diepere laag in jezelf aan te raken. Het proces is hierbij belangrijker dan het resultaat. Deze prachtige methode biedt een structuur waarin we vrij kunnen bewegen. Niets moet.

Vedic Art is ontwikkeld in Zweden door Curt Källman. (1938-2010), een Zweeds kunstenaar. Na zijn contact met Maharishi, die Transendente Meditatie naar Europa bracht, deed Curt er lange tijd over om de principes uit de Veda’s, een 5000 jaar oude Hindoeïstische leer, tot een methodiek te ontwikkelen. De methodiek die wordt uitgedragen onder de naam van Vedic Art is eenvoudig.  Je leert geen technieken en toch krijg je een behoorlijke houvast doorheen de 17 principes. De Veda’s vertellen dat alle kennis reeds als een zaadje in ons aanwezig is. Een zaadje weet al tot welke bloem het zal ontwikkelen. Vedic Art is een weg om contact te maken met je eigen creatieve bron. Je duikt in het proces en ervaart tijdloosheid, je geniet van het schilderen op een niet resultaatgerichte wijze en verwondert kijk je wat er ontstaat.

Vedic Art voelde voor mij als een vrijheid scheppende structuur waarin je jezelf en je creativiteit ontdekt. Wie van zichzelf denkt dat ie niet creatief of getalenteerd is,  leert hier in volle vrijheid de kunstenaar in zichzelf te ontmoeten en te genieten van dit proces. Ook wie ervaring heeft met beeldend werken, kan vormelijkheid en techniek loslaten en kijken wat je uit jezelf kan halen. Dit beeldend werken laat je reflecteren. Kunst en leven komen dichter bij elkaar.

De methodiek van Vedic Art is voor mij een bijzonder boeiende aanvulling in het werk dat ik met Focusing doe : naar binnen kijken op een niet oordelende en nieuwsgierige manier.

Prijs:

De deelnameprijs is € 270. In de prijs is begeleiding, thee/water/knabbels en verzekering inbegrepen. Breng wel zelf je lunch mee.

Een materiaallijst krijg je bij de inschrijving.

Wanneer: De cursus van 25 tot 29 augustus is volzet. We plannen een wintercursus van 26 tot 30 december van 10 tot 16u30.
Interesse?

contacteer gerd@cambiarte.be om in te schrijven.

Begeleiding:

Gerd Parquin is Vedic Art teacher, creatief therapeut en gecertificeerd focusingtrainer

Maximum: De plaatsen zijn beperkt tot 5 deelnemers


Opleiding hedendaagse sjamanisme

Vanaf oktober gaat de opleiding hedendaags sjamanisme door in CambiArte. De opleiding duurt twee jaar en bevat acht weekens per jaar plus een Vision Quest van één week in het buitenland. Tijdens de opleiding worden de fundamenten aangeleerd van het core-sjamanisme, gaan we dieper in op sjamanistische riten en ceremonies die ons helpen om toe te treden tot de wereld van de spirits en via een open en aandachtige geest geven we ook ruimte aan onze persoonlijke groei. Wij beschouwen deze opleiding als een reis of een queeste naar dat wat altijd in ons zat en nu naar buiten wil treden.

Begeleiding:

Voor meer informatie en alle data van de opleiding, ga naar de pagina “opleidingen” op onze site of neem contact op met Mark Anthierens, mark@bsvs.be en 0496/280.070.Droomopstellingen

Dromen zijn verhalen van de ziel. Ze vormen een bijzondere toegangspoort tot de grotere zielenwereld.

We benaderen de droom als een werkelijkheid op zich, onderzoeken welke psychodynamieken er spelen, maken deze zichtbaar via opstellingswerk en verbinden ze met je waakleven.

Dromen vormen een eigen werkelijkheid die ook door de dromer als reëel wordt ervaren. Hierin zijn niet alleen de personages maar ook dieren, planten en zelfs voorwerpen bezield, ze kennen er een eigen bestaan. We gaan hier op ontdekkingsreis en verbinden wij ons met wat zich toont in de droom.

Droomonderzoek verbindt je met je levensessentie en inspireert je in het zoeken naar je eigen authentiek antwoord op wat het leven je brengt.

Heb jij een nachtelijke droom die je wil inbrengen? 

Twee à drie droomopstellingen mogelijk per avond. Geen voorkennis van opstellingswerk nodig.

Prijs:

25 €/avond. Reeks van 4 avonden aan 80 €

Wanneer: Vrijdagavond 28 september, 12 oktober, 30 november, 21 december 2018, telkens van 19u30-22u
Interesse?

Je kan inschrijven of contact opnemen via dit mailadres : barbaravandael@praktijk-traject.be

Begeleiding:

Barbara Van Dael

Maximum: minimum 3, maximum 12 deelnemers