Activiteiten die ruimte bieden voor zelfonderzoek, creativiteit en ont-moeting

Boek : “De tocht van de heldin”

Over zelfonderzoek en je leven op het goede spoor krijgen.
Dit boek geeft een getuigenis, een ervaringsgerichte visie op hulpverlening en vele aanzetten tot zelfonderzoek. Het wil duidelijk maken dat hulpverlening veel meer is dan “praten over”. Het beklemtoont het voordeel van een integratieve benadering en het belang van het lichaam bij het begeleiden van mensen op hun tocht naar meer welzijn en geluk.
Je kan het boek bestellen door een mail te sturen naar gerd@cambiarte.be.
Voor de prijs van € 22 krijg je het thuis geleverd, afhalen kost je € 15.

Dans en voice dialogue, tegenstellingen in dans

Voor wie zichzelf beter wil leren kennen in beweging en graag op een speelse manier beweegt.

In deze vorm van vrije dans exploreer je de polariteiten van beweging : veel of weinig ruimte innemen,  vloeiend of staccato, zacht of stevig bewegen, ritme of melodie, …  Polariteiten ontdek je ook in jezelf. De methode van Voice Dialogue leert ons onze innerlijke delen kennen. Via beweging leer je iets over jezelf én je ontdekt je kwaliteiten van bewegen en vooral, je krijgt er plezier in. Jezelf vrijer voelen in het dansant bewegen en ervaren dat dansen je energie kan geven. Bewegen kan een positieve invloed hebben op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Je vertrekt van je eigen mogelijkheden. Dat betekent dat het geschikt is voor mensen van verschillende leeftijden, met of zonder danservaring.
Ook mensen die vanwege fysieke problemen (vermoeidheid, reuma, revalidatie) beweging vermijden, kunnen hier terecht. Je kan hier op je eigen tempo, de opdrachten mee beleven en uitvoeren binnen jouw mogelijkheden. Het is aan jou om te leren je grenzen daarin te bepalen. Zowel de begeleiding als de groep ondersteunt je daarin.
Ik maak gebruik van elementen uit de Laban Movement Analyse en mijn ervaring als Voice Dialogue facilitator.

Prijs:

€15 per sessie.

€ 70 voor reeks van 5 lessen.

Wanneer: elke maandag van 10u tot 12u
Interesse?

Graag een mail of sms vooraf. Mail naar gerd@cambiarte.be of sms naar 0497 30 97 85

Begeleiding:

Gerd Parquin, creatief therapeute, Voice Dialogue facilitator en Focustrainer, basisopleiding Lic L.O

Maximum: 10 personen


Focusing: Niveau 1

Niet oordelend luisteren als kracht tot verandering

“De stille luisteraar laat zo nu en dan

een kruimeltje woord vallen,

dat de ander als een duidend spoor kan betreden

en hem verder helpt op de weg naar zelfontdekking.”     René Maas

De vaardigheden van Focusing leer je in partnerschap. Je voelt hoe je van binnen op iets reageert of met je meedraagt. Luisteren is pauzeren, aandacht geven, voelen, opmerken en erkennen. Je luistert naar jezelf én naar de de ander. Je leert luisteren naar wat ‘zwaar op de maag ligt’ of naar dat ‘leeg’ gevoel na je werkdag, gewaarwordingen in je lijf die iets met je leven te maken hebben. Vervelende gevoelens stoppen we liever weg of we lopen ze voorbij. Bij Focusing, geef je aandacht aan deze lijfelijke gewaarwording op een respectvolle, benieuwde manier. Je maakt een veilige ruimte vanbinnen voor alles wat zich aandient, dus ook voor ‘weerstand’, schaamte, oordeel en andere ‘negatieve’ gevoelens.
Deze luisterende basishouding kan jou het volgende brengen :

– beter weten wat je voelt en wilt;
– keuzes en beslissingen nemen die zowel het hoofd als het hart tevreden stellen;
– een betere relatie met je emotionele kant krijgen;
– jezelf meer vertrouwen;
– verantwoordelijk worden voor jezelf;
– kracht ervaren en blokkades opheffen.

Ook mensen die werken met kinderen en jongeren, ouders, leerkrachten of begeleiders, zijn gebaat met de methodiek Focusing.

Prijs:

€ 240 (begeleiding, syllabus)

Wanneer: Tweedaagse op vrijdag 29 en zaterdag 30 april 2022 van 10 tot 16u30.
Interesse?

mail naar gerd@cambiarte.be

Begeleiding:

Gerd Parquin, erkend focustrainer, lichaamsgericht en creatief therapeut, Voice Dialogue facilitator

Maximum: de plaatsen zijn beperkt tot 10 personen


Focusing niveau 2, een verdieping

“Onbaatzuchtig luisteren is weinig spectaculair maar wel heel moeilijk.”  René Maas

Je verdiept het eigen focusingproces waarin je gevoelens en sensaties in het lichaam exploreert en hun betekenis ontdekt. Je leert dat alles wat je meemaakt een fysieke component heeft. We verdiepen onze focusingvaardigheden van pauzeren, aandacht geven aan voelen en luisteren doorheen creatieve werkvormen als beweging en beeld.

Je leert je partner inleiden en spiegelend begeleiden met ‘presence’ taal.  ‘Presence’ of ‘met je volle aandacht erbij zijn’ geeft je de kans om in contact te komen met hoe je lichaam iets ervaart.  We staan ook stil bij procesverstoorders.

Focusing is een ontmoeting tussen je hoofd en je lichaam en samen weten ze meer.

Prijs:

€ 240 (begeleiding, syllabus, verzekering, koffie/thee) lunch meebrengen

Wanneer: de cursus zal in het najaar terug worden georganiseerd
Begeleiding:

Gerd Parquin, erkend focusingtrainer, lichaamsgericht en creatief therapeut, Voice Dialogue facilitator

Maximum: de plaatsen zijn beperkt tot 8 personen


Individueel traject Focusing

Wil je Focusing leren in een individueel traject? Dat kan.
Soms is het moeilijk om vrij te nemen op de geplande data. Dan kan je de cursus ook op je eigen tempo volgen. We plannen samen vier momenten van twee uur, waarop ik jou de vaardigheden van Focusing bij breng.
Heb je interesse ? Stuur een mailtje naar gerd@cambiarte.be

Focusing (sommigen noemen het gerichte mindfulness) werd door filosoof en psycholoog Eugene Gendlin ‘ontdekt’. Uit zijn onderzoek bij ‘succesvolle’ cliënten, bleek dat deze een bepaalde vaardigheid hadden. Ze richtten hun aandacht naar binnen en maakten contact met hun beleving van de situatie, nu. Hij ontdekte dat er een lijfelijk weten is waar (nog geen) woorden voor zijn. Vanuit die vaststelling ontwikkelde Gendlin ‘Focusing’. Sommige mensen doen dit uit nature, bij anderen is het een leerproces.

Een individuele begeleiding kost je €270.
Inschrijving via gerd@cambiarte.be

 

Begeleiding:

Gerd is gecertificeerd focusingtrainer (The International Focusing Institute,NY)Basiscursus Vedic Art

“Kunnen ontstaat als niet kunnen mag”

Schilderen als vorm van zelfonderzoek. Schilderen zonder oordeel over het resultaat.

De principes van Vedic Art wijzen ons de weg om in alle vrijheid te ontdekken wat schilderen met je doet. Spelenderwijs experimenteren met kleur, verf, pastel, op papier of op doek. Er is totaal geen voorkennis nodig. Dit is een zoektocht naar je creativiteit en naar jezelf.  Vedic Art is de schatkaart die daar bij helpt. Doorheen kleine opdrachten en verhalen worden de 17 principes aangereikt. Ze zijn als een kompas en helpen om een diepere laag in jezelf aan te raken. Het proces is hierbij belangrijker dan het resultaat. Deze prachtige methode biedt een structuur waarin we vrij kunnen bewegen. Niets moet.

Vedic Art is ontwikkeld in Zweden door Curt Källman. (1938-2010), een Zweeds kunstenaar. Na zijn contact met Maharishi, die Transendente Meditatie naar Europa bracht, deed Curt er lange tijd over om de principes uit de Veda’s, een 5000 jaar oude Hindoeïstische leer, tot een methodiek te ontwikkelen. De methodiek die wordt uitgedragen onder de naam van Vedic Art is eenvoudig.  Je leert geen technieken en toch krijg je een behoorlijke houvast doorheen de 17 principes. De Veda’s vertellen dat alle kennis reeds als een zaadje in ons aanwezig is. Een zaadje weet al tot welke bloem het zal ontwikkelen. Vedic Art is een weg om contact te maken met je eigen creatieve bron. Je duikt in het proces en ervaart tijdloosheid, je geniet van het schilderen op een niet resultaatgerichte wijze en verwondert kijk je wat er ontstaat.

Vedic Art voelde voor mij als een vrijheid scheppende structuur waarin je jezelf en je creativiteit ontdekt. Wie van zichzelf denkt dat ie niet creatief of getalenteerd is,  leert hier in volle vrijheid de kunstenaar in zichzelf te ontmoeten en te genieten van dit proces. Ook wie ervaring heeft met beeldend werken, kan vormelijkheid en techniek loslaten en kijken wat je uit jezelf kan halen. Dit beeldend werken laat je reflecteren. Kunst en leven komen dichter bij elkaar.

De methodiek van Vedic Art is voor mij een bijzonder boeiende aanvulling in het werk dat ik met Focusing doe : naar binnen kijken op een niet oordelende en nieuwsgierige manier.

Prijs:

De deelnameprijs is € 280. In de prijs is begeleiding, thee/water/knabbels en verzekering inbegrepen. Breng wel zelf je lunch mee.

Een materiaallijst krijg je bij de inschrijving.

Wanneer: Van 5 tot 9 juli 2022 (nog 3 plaatsen) en van 20 tot 24 augustus 2022 (nog 3 plaatsen). In het najaar van 1 tot 5 november 2022.
Interesse?

contacteer gerd@cambiarte.be om in te schrijven of voor meer informatie.

Begeleiding:

Gerd Parquin is Vedic Art teacher, creatief therapeut en gecertificeerd focusingtrainer

Maximum: De plaatsen zijn beperkt tot 6 deelnemers


Project Dans van de Ikken

Dans

Pas als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou. Paulo Coelho

De “Dans van de Ikken” is een project waarin je in beweging/dans en met de methode van Voice Dialogue op zoek gaat naar (delen van) jezelf.

Het doel is jezelf beter leren kennen, patronen ontdekken, blinde vlekken opsporen. Voice Dialogue en dans of beweging zijn boeiende methoden om tegenstellingen in onszelf te ontdekken: zichtbaar worden, je ruimte innemen, je ritme volgen, zacht of stevig bewegen, je criticus die boven komt, je zelfwaarde en zelfvertrouwen doen groeien,  leiden of volgen, afstand en nabijheid, …  Er zijn zoveel thema’s die je hierin kan exploreren. Die exploratie maakt dat je bewuster wordt en meer keuze krijgt over hoe je in het leven wil staan.
Naast de persoonlijke exploratie in dans en in jezelf, is er het groepsproces waarin herkenning, erkenning, samenwerking, aanvaarding en confrontatie een rol spelen. Experimenteren en onderzoeken staan centraal.

Na dit zelfonderzoek in groep grijpen we de kans om iets van ons proces te tonen aan een publiek dat we zelf uitnodigen.

Prijs:

€350, individuele en groepsbegeleiding, verzekering, koffie/thee/water/fruit tijdens de sessies

Wanneer: Elke maandagochtend van 10 tot 12u30 van sept tot dec 2022
Interesse?

Heb je interesse ? Mail naar gerd@cambiarte.be

Begeleiding:

Gerd Parquin, Voice Dialogue facilitator en dans-en bewegingstherapeute

Maximum: minimum 5 en maximum 12 deelnemers


nieuw ! Kunstzinnig ontmoeten

Tijdens 3 donderdagvoormiddagen je creatieve kant (beter) leren kennen, genieten, jezelf toestemming geven om te spelen, patronen ontdekken en durven loslaten, je criticus temperen of inspiratie krijgen ?  Deze reeks biedt jou de gelegenheid om thema’s te exploreren met materialen als verf, klei, collage, pastel, schrijven of methodieken als  Focusing, beweging, …

3 me-time momenten die ruimte bieden voor creativiteit, zelfonderzoek en ontmoeting

Prijs:

€ 125 voor 3 voormiddagen van 9u30 tot 13u

begeleiding, materiaal, verzekering, drank en knabbels inbegrepen

Wanneer: op donderdagen 2, 9, 16 juni 2022 van 9u30 tot 13u
Interesse?

Heb je interesse ? Mail naar gerd@cambiarte.be

Begeleiding:

Gerd Parquin, creatief therapeut, Focusing trainer en Voice Dialogue facilitator

Uitzonderlijk gaat deze cursus niet door in Bierbeek maar wel in Leuven, Tervuursevest 178

Maximum: min 3 deelnemers en max 6