Activiteiten die ruimte bieden voor zelfonderzoek, creativiteit en ont-moeting

Boek : “De tocht van de heldin”

Over zelfonderzoek en je leven op het goede spoor krijgen.
Dit boek geeft een getuigenis, een ervaringsgerichte visie op hulpverlening en vele aanzetten tot zelfonderzoek. Het wil duidelijk maken dat hulpverlening veel meer is dan “praten over”. Het beklemtoont het voordeel van een integratieve benadering en het belang van het lichaam bij het begeleiden van mensen op hun tocht naar meer welzijn en geluk.
Je kan het boek bestellen door een mail te sturen naar gerd@cambiarte.be.
Voor de prijs van € 22 krijg je het thuis geleverd, afhalen kost je € 15.

Dans en voice dialogue, tegenstellingen in dans

Een wekelijkse maandagochtenddans. Je kan steeds inpikken of eenmalig uitproberen of dit iets voor jou is. We dansen elke maandag tot eind juni (ook Pinkstermaandag). Even pauze in de zomer en 2 september starten we opnieuw.

Voor wie zichzelf beter wil leren kennen in beweging en graag op een speelse manier beweegt.

In deze vorm van vrije dans, werken we niet met passen of patronen. Je krijgt opdrachten waarbij je de polariteiten van bewegingselementen exploreert : veel of weinig ruimte innemen, ritme of melodie, vloeiend of staccato, zacht of stevig bewegen. Diezelfde polariteiten ontdek je in jezelf. De methode van Voice Dialogue leert ons onze innerlijke delen kennen. Wij doen dit via beweging. Je leert iets over jezelf én je ontdekt je kwaliteiten van bewegen en vooral … je krijgt er plezier in. Je voelt je vrijer in het dansant bewegen en ervaart dat dansen je energie kan geven. Je zoekt naar je eigen oplossing voor een bewegingsopdracht of je bouwt aan communicatie in beweging.

Dansen brengt je terug bij jezelf. Het kan een positieve invloed hebben op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Je vertrekt van je eigen bewegingsmogelijkheden. Dat betekent dat het geschikt is voor mensen van verschillende leeftijden, met of zonder danservaring.
Ook mensen die vanwege fysieke problemen (vermoeidheid, reuma, revalidatie) beweging vermijden, kunnen hier terecht. Je kan hier op je eigen tempo, de opdrachten mee beleven en uitvoeren binnen jouw mogelijkheden. Het is aan jou om te leren je grenzen daarin te bepalen. Zowel de begeleiding als de groep ondersteunt je daarin.
Ik maak gebruik van elementen uit de Laban Movement Analyse en mijn ervaring als Voice Dialogue facilitator.

Prijs:

€15 per sessie of een 10 beurtenkaart: €130 door storting op rek nr BE 07 7340 3157 9266 van vzw CambiArte

Wanneer: elke maandag van 10u tot 12u
Interesse?

mail naar gerd@cambiarte.be

Begeleiding:

Gerd Parquin, Lic L.O., creatief therapeute, Voice Dialogue facilitator en Focustrainer

Maximum: 16 personen


Focusing: Niveau 1

Niet oordelend luisteren als kracht tot verandering

Leer de vaardigheden van “focusing” in partnerschap.

Focusing begint met luisteren naar hoe je van binnen op iets reageert of met je meedraagt. Luisteren is pauzeren, aandacht geven, kijken, opmerken en voelen.
Dit luisteren doe je in partnerschap. Je luistert naar de ander en je luistert naar jezelf. Je leert luisteren naar dat gesprek dat ‘zwaar op de maag ligt’ of naar dat ‘leeg’ gevoel na je werkdag, gewaarwordingen in je lijf die iets met je leven te maken hebben. Vervelende gevoelens stoppen we liever weg of we lopen ze voorbij. Bij Focusing, geef je aandacht aan deze lijfelijke gewaarwording op een respectvolle, benieuwde manier. Je maakt een veilige ruimte vanbinnen voor alles wat zich aandient, dus ook voor ‘weerstand’, schaamte, oordeel en andere ‘negatieve’ gevoelens.
Deze luisterende basishouding kan jou het volgende brengen :

– beter weten wat je voelt en wilt;
– keuzes en beslissingen nemen die zowel het hoofd als het hart tevreden stellen;
– een betere relatie met je emotionele kant krijgen;
– jezelf meer vertrouwen;
– verantwoordelijk worden voor jezelf;
– kracht ervaren en blokkades opheffen.

De basiscursus wil zich ook richten op mensen die werken met kinderen en jongeren. Voor ouders, leerkrachten en begeleiders die graag focusing willen introduceren bij kinderen en jongeren.

Prijs:

€ 210 (begeleiding, syllabus, verzekering, koffie/thee) lunch meebrengen

Wanneer: Tweedaagse op 12 en 13 juli 2019
Interesse?

mail naar gerd@cambiarte.be

Begeleiding:

Gerd Parquin, erkend focustrainer, lichaamsgericht en creatief therapeut, Voice Dialogue facilitator

Maximum: de plaatsen zijn beperkt tot 12 personen


Focusing een verdieping met creatieve werkvormen (Focusing niveau 2)

Je verdiept het eigen focusproces waarin je gevoelens en sensaties in het lichaam exploreert en hun betekenis ontdekt. Je leert dat alles wat je meemaakt een fysieke component heeft. We verdiepen onze focusvaardigheden van pauzeren, aandacht geven aan voelen en luisteren doorheen creatieve werkvormen als beweging en beeld.

Je leert je partner inleiden en spiegelend begeleiden met ‘presence’ taal.  ‘Presence’ of ‘met je volle aandacht erbij zijn’ geeft je de kans om in contact te komen met hoe je lichaam iets ervaart.  We staan ook stil bij procesverstoorders.

Focusing is een ontmoeting tussen je hoofd en je lichaam en samen weten ze meer.

Prijs:

€ 210 (begeleiding, syllabus, verzekering, koffie/thee) lunch meebrengen

Wanneer: Op vrijdag 27 en zaterdag 28 september 2019 van 10 tot 16u30.
Begeleiding:

Gerd Parquin, erkend focustrainer, lichaamsgericht en creatief therapeut, Voice Dialogue facilitator

Maximum: de plaatsen zijn beperkt tot 12 personen


Individueel traject Focusing

Wil je focussen leren in een individueel traject? Dat kan.
Soms is het moeilijk om vrij te nemen op de geplande data. Dan kan je de cursus ook op je eigen tempo volgen. We plannen samen vier momenten van twee uur, waarop ik jou de vaardigheden van het Focussen bij breng.
Heb je interesse ? Stuur een mailtje naar gerd@cambiarte.be

Focusing (sommigen noemen het gerichte mindfulness) werd door filosoof en psycholoog Gene Gendlin ‘gevonden’. Hij ontdekte door onderzoek bij ‘succesvolle’ cliënten dat deze een bepaalde vaardigheid hadden. Ze richtten hun aandacht naar binnen en maakten contact met hun beleving van de situatie. Hij ontdekte dat er een lijfelijk weten is waar(nog geen) woorden voor zijn. Vanuit die vaststelling ontwikkelde Gendlin ‘Focusing’. Sommige mensen doen dit uit nature, bij anderen is het een leerproces.

Een individuele begeleiding kost je €250.
Inschrijving via gerd@cambiarte.be

 

Oefenavonden focusing

Met deze oefenavonden willen we een traditie starten. Eens per maand zal de deur in CambiArte openstaan voor iedereen met enige ervaring met Focusing.

Het is een avond om andere focussers te ontmoeten, uit te wisselen en samen te focussen. We starten met een begeleide aankomoefening en zoeken dan een focuspartner waarmee we die avond om beurt focussen. We eindigen met een afsluitoefening. Tussendoor is er water en thee.

Prijs:

€ 10 (begeleiding, thee en water)

Wanneer: woensdagen 19 juni,18 sept, 16 okt 2019 van 19u30 tot 21u30
Interesse?

Graag een mailtje ten laatste 2 dagen vooraf op gerd@cambiarte.be of een sms bericht op 0497 30 97 85

Begeleiding:

Begeleiding : Gerd Parquin, erkend focustrainerTweedaagse training assertiviteit, expressie en communicatie. Sta steviger in je schoenen.

Steviger, expressiever en zichtbaarder voor een groep staan?
Zelfzekerheid en vertrouwen (terug)vinden ?
Je beter voelen in je vel?


Deze groepstraining geeft je zicht op je leiderskwaliteiten en je uitdagingen daarin. Vanuit de aanwezige talenten streven we naar een positiever zelfbeeld en meer uitstraling, naar het verbeteren van je expressieve en communicatieve vaardigheden. We experimenteren met ‘anders reageren’ in een veilige omgeving.
Psychofysiek werken aan leiderschap helpt je om je staande te houden in heftige momenten. Concrete oefening vanuit Focusing en Voice Dialogue vergroten je inzicht en je vermogen om meer grip te krijgen op je eigen situatie, op je eigen (re)actie in en op je omgeving.

Focusing is bewust je lichaam gebruiken als graadmeter om storingen op te merken, bij jezelf of in een groep. Je leert te wachten, rustiger te (re)ageren op een situatie. Gronden, je adem voelen, je buikgevoel aandacht geven en erkennen zijn focusvaardigheden. Je leert luisteren naar je behoeften, maar ook naar de andere. Je vergroot je vermogen om jezelf te leiden en een empathische, duidelijke leider te zijn in de groep.

Voice Dialogue maakt je bewust van een bepaalde energie in jezelf die je dagelijks inzet maar ook van energie(en) die ondergesneeuwd zijn. Dikwijls zijn dat polariteiten die niet in balans zijn: stevigheid/flexibiliteit, ruimte nemen/ruimte geven.
We gebruiken het kwaliteitenkwadrant van Ofman om hier meer inzicht in te krijgen. De achterliggende visie van TGI (thema gecentreerde interactie) en geweldloze communicatie bieden een model voor professionele verbinding met de anderen.

We werken met een groep van minimum 6 en maximum 12 deelnemers.
De sessies vinden plaats in de bewegingsruimte van CambiArte, Hoogstraat 54 te Bierbeek, telkens van 10u tot 16u30.

Een reactie van een studente na de cursus:

Dag Gerd, Elke hier. Ik wil je laten weten dat het goed gaat met mij! De stage is super goed verlopen. Ik was heel rustig vanbinnen en ik kon die rust ook uitstralen. En dat ging niet onopgemerkt door de mentor en mijn stagebegeleider! Ik kreeg hier dan ook veel positieve feedback op. Ik ben helemaal open gebloeid, ik ben een totaal andere leerkracht. Doordat ik rustiger was, waren de leerlingen ook veel rustiger! Ik heb ontzettend genoten van de stage. En niet enkel tijdens de stage was ik veel rustiger, in het algemeen ook! Als ik mij onrustig voel, pas ik het trucje toe van ‘iets in mij…’, en ik voel mij al snel veel rustiger! Ik moet dan ook nadenken waarom ik mij net zo slecht voel. Ik sta dus ook veel meer stil bij de oorzaken van mijn frustraties, en kan ze zo beter oplossen. Ik wil je heel hard bedanken voor de tweedaagse, ik heb er ontzettend veel aan gehad! En ik ben er zeker van dat de rest van het groepje zich ook beter voelt. Ik zou zeggen, blijf die sessies geven met dezelfde energie, want ze maken echt een verschil!

 

Prijs:

€ 200 of €170 (studenten), voor 2 dagen (begeleiding, syllabus, koffie/thee/water en verzekering)

Wanneer: op aanvraag.
Interesse?

contacteer gerd@cambiarte.be

Begeleiding:

Gerd Parquin, coach, erkend focustrainer, Voice Dialogue Facilitator, Dans – en bewegingstherapeut.

Maximum: 12 deelnemers


Basiscursus Vedic Art

“Kunnen ontstaat als niet kunnen mag”

Zin om te schilderen zonder oordeel, zonder prestatie?

De 17 principes van Vedic Art wijzen ons de weg om in alle vrijheid te ontdekken wat schilderen met ons doet. Er is totaal geen voorkennis nodig. We experimenteren spelenderwijs met kleur, verf, pastel, op papier of op doek.

Deze cursus lijkt op een zoektocht naar onze creativiteit en naar onszelf.  Vedic Art is de schatkaart die daar bij helpt. Doorheen kleine creatieve opdrachten en verhalen worden de 17 principes aangereikt. De principes zijn als een kompas en helpen om een diepere laag in jezelf aan te raken. Het proces is hierbij belangrijker dan het resultaat. Deze prachtige methode biedt een structuur waarin we vrij kunnen bewegen. Niets moet.

Vedic Art is ontwikkelt in Zweden door Curt Källman. (1938-2010), een Zweeds kunstenaar. Na zijn contact met Maharishi, die Transendente Meditatie naar Europa bracht, deed Curt er lange tijd over om de principes uit de Veda’s, een 5000 jaar oude Hindoeïstische leer, tot een methodiek te ontwikkelen. De methodiek die wordt uitgedragen onder de naam van Vedic Art is eenvoudig.  Je leert geen technieken en toch krijg je een behoorlijke houvast doorheen de 17 principes. De Veda’s vertellen dat alle kennis reeds als een zaadje in ons aanwezig is. Een zaadje weet al tot welke bloem het zal ontwikkelen. Vedic Art is een weg om contact te maken met je eigen creatieve bron. Je duikt in het proces en ervaart tijdloosheid, je geniet van het schilderen op een niet resultaatgerichte wijze en verwondert kijk je wat er ontstaat.

Vedic Art voelde voor mij als een vrijheid scheppende structuur waarin je jezelf en je creativiteit ontdekt. Wie van zichzelf denkt dat ie niet creatief of getalenteerd is,  leert hier in volle vrijheid de kunstenaar in zichzelf te ontmoeten en te genieten van dit proces. Ook wie ervaring heeft met beeldend werken, kan vormelijkheid en techniek loslaten en kijken wat je uit jezelf kan halen. Dit beeldend werken laat je reflecteren. Kunst en leven komen dichter bij elkaar.

De methodiek van Vedic Art is voor mij een bijzonder boeiende aanvulling in het werk dat ik met focusing doe : naar binnen kijken op een niet oordelende en nieuwsgierige manier.

Prijs:

De deelnameprijs is €250. In de prijs is begeleiding, thee/water/knabbels en verzekering inbegrepen. Breng wel zelf je lunch mee. Aan de overkant van de straat is een brasserie waar je lekker en niet te duur iets kan eten.

Je brengt zelf papier, doeken en verf mee, andere materialen zijn aanwezig. Meer uitleg hierover krijg je bij de inschrijving.

Wanneer: Basiscursus 30 oktober tot 3 november 2019- telkens van 10u tot 17u
Interesse?

contacteer gerd@cambiarte.be om in te schrijven.

Begeleiding:

Gerd Parquin is Vedic Art teacher, creatief therapeut en focustrainer

Maximum: De plaatsen zijn beperkt tot 8 deelnemers


Familieopstellingen

Opstellingen, een krachtige en respectvolle methodiek die je kan helpen kijken waar je staat in een bepaald aspect van je leven en welke volgende stap je zou kunnen zetten.
Letterlijk helpen kijken, want je zet zelf een visueel ruimtelijk beeld neer met behulp van representanten. Ze tonen zowel wat in jou allemaal omgaat als bij de personen die met je vraag te maken hebben. De waarneming door representanten kan tot verrassende inzichten leiden en daar van buitenaf naar kijken maakt het gemakkelijker om te zien wat er speelt.

Iets waar je misschien niet bij stilstaat, is dat niet alleen je eigen ervaringen, maar ook onverwerkte gebeurtenissen in het verleden van je familie(systeem), soms nog impact hebben nu. Meestal zijn we ons daarvan niet bewust, maar telkens je iets van jezelf niet begrijpt zou het kunnen dat een onbewust patroon uit je familiesysteem je parten speelt…

En of het nu uit je eigen levensgeschiedenis, of uit dat van je voorouders komt, zowel je kracht als je kwetsbaarheid werd door beide gevormd. Het is zeer verrijkend dit van dichter te bekijken en te onderzoeken.
Respect voor iedereen uit het systeem is ons belangrijkste uitgangspunt.
Je kan zowel deelnemen met een eigen vraag of als representant of deel uitmaken van de groep als getuige.

Prijs:

voor meer informatie, kijk op de website van www.deopencirkel.be

Interesse?

fawzia@deopencirkel.be of 016/64.98.08 meer info op www.deopencirkel.be

Begeleiding:

Fawzia Hanssens en Louis Hillebrand van vzw De Open CirkelDans van de Ikken: een dansproject

Dans

Pas als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou. Paulo Coelho

De “Dans van de Ikken” is een project waarin je in beweging/dans en met de methode van Voice Dialogue op zoek gaat naar (delen van) jezelf.

Het doel is jezelf beter leren kennen, patronen ontdekken, blinde vlekken opsporen. Voice Dialogue en dans of beweging zijn boeiende methoden om tegenstellingen in onszelf te ontdekken: zichtbaar worden, je ruimte innemen, je ritme volgen, zacht of stevig bewegen, je criticus die boven komt, je zelfwaarde en zelfvertrouwen doen groeien,  leiden of volgen, afstand en nabijheid, …  Er zijn zoveel thema’s die je hierin kan exploreren. Die exploratie maakt dat je bewuster wordt en meer keuze krijgt over hoe je in het leven wil staan.
Naast de persoonlijke exploratie in dans en in jezelf, is er het groepsproces waarin herkenning, erkenning, samenwerking, aanvaarding en confrontatie een rol spelen. Experimenteren en onderzoeken staan centraal in de voorbereidende fase en in de exploratiefase van het proces. Pas in een later stadium kijken we welke elementen van het proces we wensen te tonen aan de buitenwereld.

Dan pas creëren we samen een voorstelling waarin we onszelf kunnen zijn en het publiek uitnodigen waaraan wij ons willen tonen.
Heb je interesse om mee te doen aan de vierde editie van de dans van de IKken, contacteer gerd@cambiarte.be
We starten bij 8 deelnemers.

De bijeenkomsten vallen op zaterdag- en zondagnamiddag. Telkens van 14 tot 18u.

De eerste periode werken we procesmatig en staat de voorstelling niet op de voorgrond. Pas later, wanneer vertrouwen, veiligheid en durf gegroeid is, zoeken we samen naar een vorm waarin we onszelf op een passende en veilige manier willen en kunnen tonen. Dat kan naast de dans ook tekst, foto, filmopname of een ander medium zijn.

We nodigen zelf ons publiek uit. De voorstellingen vinden plaats in de ruimte van CambiArte.

Prijs:

€350, begeleiding (+/- 75 u), verzekering, koffie/thee/water/fruit tijdens de sessies

Wanneer: We starten in het voorjaar 15 en 16 feb 2020 en eindigen 23 en 24 mei 2019. De andere (voorlopige) data zijn : 29/2 en 1/3,14-15/3, 28-29/3, 4-5/4, 25-26/4, 1-2-3/5, 16-17/5, 23-24/5.
Interesse?

Heb je interesse ? Mail naar gerd@cambiarte.be

Begeleiding:

Gerd Parquin, Voice Dialogue facilitator en dans-en bewegingstherapeute

Christel Claesen, Indansiteit, danstherapeute in opleiding

Maximum: minimum 8 en maximum 12 deelnemers


Ligconcerten

Al jaren doorkruist Andy Vanbeveren, de bezieler van vzw Boventoon het Vlaamse land om zijn passie voor ‘boventonen’ te delen. Andy doet dit vaak via ontspannende ligconcerten waarbij hij met klankschalen, gongs en andere akoestische instrumenten een ongekende sfeer tovert.

Je vindt meer informatie op de website www.boventoon.be

Wanneer: 30 augustus en 7 november 2019 telkens van 19u30 tot 21u
Begeleiding:

Andy Vanbeveren

Maximum: 20 personen


Dansen en schilderen : een combinatie

Vier dagen lang mogen experimenteren met dans en schilderen. We exploreren lijn, vorm, ritme, ruimte, tijd, kracht, evenwicht, kleur, ..  We zorgen voor een veilige schilder en dansplek, zonder prestatie. Elk kan zijn proces gaan, op zijn of haar ritme. Je krijgt opdrachten die je in alle vrijheid wel of niet volgt.

Er is geen enkele voorkennis nodig. Wie van zichzelf denkt dat ie niet creatief of getalenteerd is, leert hier in volle vrijheid zichzelf, de danser en de kunstenaar in zichzelf te ontmoeten én te genieten van dit proces. Ook wie ervaring heeft met beeldend werken en/of dans, kan vormelijkheid en techniek loslaten en kijken wat je uit jezelf kan halen. Dansen en schilderen kan je leven reflecteren, inzichten kunnen groeien.

Zin om op een intuïtieve manier, binnen of buiten, alleen of samen dans- en beeldelementen te exploreren ? Stilstaan of in beweging komen, je schilderij dansen of je beweging schilderen.  Het proces en zelfonderzoek staan voorop.

Zin ? Schrijf je in.

Prijs:

€ 250 (begeleiding, drank, verzekering)  Doeken, verf en papier breng je zelf mee. Je kan gebruik maken van het aanwezige basismateriaal zoals penselen, pastel, houtskool, hechtmateriaal, …

Wanneer: van donderdag 15 tot zondag 18 augustus 2019 telkens van 10 tot 16u.
Begeleiding:

Begeleiding : Gerd Parquin : dansdocente, creatief therapeute en Vedic Art teacher

Maximum: maximum 10 deelnemers


Hatha Yoga

Hatha yoga is een eeuwenoude en toch springlevende vorm van yoga. Met ademhalingsoefeningen (pranayama), bijzondere lichaamshoudingen (asana’s) en ontspanning (savasana). Zo kom je via beweging tot rust, zowel fysiek als mentaal.

Wekelijkse groepslessen. Ook korte reeksen voor beginners en hormoonyoga voor vrouwen.

Wanneer: Op donderdagavond tijdens het schooljaar
Interesse?

Informatie en inschrijving: www.mangala.be ,

 

Begeleiding:

Miriam van Gilse van Mangala, gediplomeerd yogadocent met meer dan 20 jaar yoga ervaring.

 Droomopstellingen

Dromen zijn verhalen van de ziel.  

Ze vormen een bijzondere toegangspoort tot de grotere zielenwereld. We benaderen de droom als een werkelijkheid op zich, onderzoeken welke psychodynamieken er spelen, maken deze zichtbaar via opstellingswerk en verbinden ze met je waakleven.  Dromen vormen een eigen werkelijkheid die ook door de dromer als reëel wordt ervaren. Hierin zijn niet alleen de personages maar ook dieren, planten en zelfs voorwerpen bezield, ze kennen er een eigen bestaan. We gaan hier op ontdekkingsreis en verbinden wij ons met wat zich toont in de droom.  Droomonderzoek verbindt je met je levensessentie en inspireert je in het zoeken naar je eigen authentiek antwoord op wat het leven je brengt.

Heb jij een nachtelijke droom die je wil inbrengen?   

Twee à drie droomopstellingen mogelijk per avond. Geen voorkennis van opstellingswerk nodig.

Prijs:

25 €/avond. Reeks van 4 avonden aan 80 €

Wanneer: vrijdagavond : 6 sept, 4 okt, 8 nov, 6 dec 2019, 10 jan, 7 feb, 6 maa, 3 apr, 8 mei, 5 juni 2020 telkens van 19u30 tot 22u
Interesse?

via mail bij : vdbarbara@hotmail.com of anne.verdoodt@conjunct.be

Meer info op : www.barbaravandael.be & www.conjunct.be

Begeleiding:

Barbara Van Dael – Anne Verdoodt

Maximum: 12 deelnemers


Dans … je lichaam weet hoe het moet …

Een zachte, speelse manier om dicht bij jezelf te komen. In dans voelen wat je lichaam je vertelt, wat zich aandient, wat het nodig heeft in dat moment. Dansend ontdekken wat er ontstaat, hoe dit gevoel kan veranderen, verdwijnen, vergroten, transformeren… of er gewoon mag blijven ‘zijn’ zoals het is.

In elk dansmoment wordt vrij gedanst, geen opgelegde passen of houdingen. De begeleiding zorgt voor een goede aarding in het begin van elk dansmoment wat helpt om dichter bij jezelf te komen en in het hier en nu te dansen. Er worden kapstokken aangereikt om te leren bewegen vanuit ‘iets’ in jezelf dat om aandacht vraagt die dag.

Elke les heeft eenzelfde opbouw, met soms een ander accent of thema. Dit thema wordt verwerkt in de muziek en in de oefeningen die er tussen de verschillende dansblokjes door gegeven worden. De oefeningen kunnen individueel zijn, in interactie of in groep… steeds op een zachte en speelse manier en met respect voor dat wat je lichaam aangeeft. De dansvloer is een dankbare oefen(speel)plek om mogelijkheden, kwaliteiten, grenzen en uitdagingen te voelen en te ontdekken. Pareltjes die je (als je wil) achteraf meeneemt naar het ‘echte’ leven.

We dansen 1 vrijdag per maand. Geen danservaring nodig. Instappen altijd mogelijk.

Prijs:

15 € (water, thee en knabbels inbegrepen)

Wanneer: 27 sept, 18 okt, 15 nov en 13 dec 2019 telkens van 19u30 (inlooptijd) Start om 20u tot 22u
Interesse?

Info en inschrijven via messenger (indansiteit)

of mail indansiteit@hotmail.com

Begeleiding:

Christel Claesen van INDANSITEIT

Maximum: Maximum: 16 deelnemers


Immersion clown

Le clown c’est une ouverture du coeur, une connexion profonde à soi, un espace sacré de liberté.

Le travail sera axé sur la respiration, la présence, le réveil du corps, des sens, l’écoute, l’énergie de jeu et les resonances. Dans les improvisations nous travaillerons dans la détente, la patience et la confiance.
On sentira le tout petit qui nait en nous, et construirons pas après pas pour pouvoir aller loin dans le jeu et dans les propositions. Nous resterons connecter à la vérité de l’instant présent, et jouerons avec tout ce que nous sommes. Nous oserons aller vers le plaisir, la jubilation, le non- raisonnable, l’humilité, l’acceptation de nos ombres. Une rencontre avec soi, ses mécanismes, ses tabous, sa vérité. Être transparent au monde, s’ouvrir à lui et se donner à voir. 

Il s’agit d’un travail corporel accessible à tous, la mobilité et l’âge ne sont pas des obstacles au contraire c’est dans la vulnérabilité qu’on est plus proche de l’essentiel. Il ne s’agit pas de bien faire, ou de savoir jouer, il s’agit de s’ouvrir et d’être. Pas besoin d’une expérience de théâtre ou autre, juste l’envie et le courage d’oser.

Prijs:

€150

Wanneer: 20, 21, 22 augustus van 9 u 30 tot 17 u 30
Interesse?

Om in te schrijven, pour l’inscription envoyer un mail:  mariacavarretta@gmail.com 

Suivez le clown sacré sur   https://www.facebook.com/ leclownsacre/

Voertaal is Frans. Engels is mogelijk. Je kan ook spelen in je eigen taal.

Begeleiding:

Maria CavarrettaBeter voelen in je lijf

Een reeks van 7 sessies waarin we leren aarden, leren vertragen, deugddoend ademen en bewegen.

Ons werk of onze omgeving maken dat we geen rust vinden, in ons hoofd zitten en onze eigen noden en behoeften niet voelen. We voelen ons moe, het ontbreekt ons aan energie om de dingen aan te pakken.

Deze namiddagen geven je de kans om terug bij jezelf te komen, je lichaam en zijn mogelijkheden te ontdekken en te genieten. Lichaamsbewustzijn en contact maken met wat er zich vanbinnen in ons afspeelt en dat in een veilige omgeving waar je voortdurend op jouw tempo kan werken.

Voor iedereen die toe is aan “me – time”, veerkracht en zelfzorg. Door deel te nemen aan deze dagen creëer je meer lichaamsbewustzijn, oefen je op verschillende manieren je zelfregulatie, leer je technieken om te ontspannen of je gegrond te voelen, om krachtiger in het leven te staan.

Tijdens de 7 sessies die telkens 2 uur duren, werken we vanuit ‘focusing’ . Er zijn aandachts-, bewegings- en ontspanningsoefeningen. Er is kans om ervaringen uit te wisselen en uit te zoeken wat er voor ons werkt.

De ingangspoort van waaruit we werken zijn de verschillende energie gebieden in ons lichaam. We starten bij het bekken (aarding), de buik (voelen en genieten), de zonnevlecht (wil, autonomie, ik ben), het hart (verbinding), de keel (uitdrukking), het voorhoofd (intuïtie) en de kruin (grotere geheel). Deze energiegebieden geven ons de kans om vanuit zachte beweging aan zelfonderzoek en bewustwording doen en van daaruit te ontdekken wat we nodig hebben.

Prijs:

€ 100 voor 7 sessies van 2u(inbegrepen deskundige begeleiding, verzekering, thee/water, knabbels)

Wanneer: start 3 okt en verder op 10, 17 en 24 okt, 7, 14 en 21 nov 2019 van 9u30 tot 11u30.
Interesse?

Heb je zin of interesse ? Mail naar gerd@cambiarte.be

Begeleiding:

Gerd is dans- en bewegingstherapeute, focustrainer en van basisopleiding lic. L.O.

Maximum: minimum 6 en maximum 12 deelnemers


Beeldend ATELIER

Wil je graag beeldend werken maar heb je de ruimte niet of de energie niet om ermee te beginnen? Kom eens kijken in het atelier. Elke dinsdag staat de ruimte open van 9 tot 13u.  We werken voorlopig in de kleine ruimte boven maar mocht de groep groter worden dan 4 personen, verhuizen we naar de grote zaal.

We starten met een focusing moment, een verhaal, even stilstaan bij jezelf. Dit kan je inspiratie geven om iets van jezelf vorm te geven. Wens je begeleiding bij je proces dan kan dat. Alle vragen zijn welkom, ook technische vragen. Ik zal antwoord geven in de mate dat ik de kennis ervan bezit. Wanneer je ergens vast zit, in je werk, in je hart of in je hoofd, dan ben ik beschikbaar.

Of je nu ervaring hebt met beeldend werk of niet, dat maakt niet uit. We creëren een ruimte waar jij je veilig kan voelen. We zorgen dat je een eigen plek hebt om te werken waar niemand ongevraagd in komt en waar er enkel feedback wordt gegeven wanneer jij daar om vraagt.

Prijs:

Je betaalt € 7 voor het gebruik van de zaal, thee/water, begeleiding en gebruik van materiaal zoals borstels, potjes, doekjes, ….

Wanneer je niet zelf (verbruiks)materiaal meebrengt, kan je gebruik maken van verf, pastel, houtskool en papier en betaal je € 15. (klei of doeken breng je zelf mee)

Wanneer: We starten dinsdag 3 september. 
Interesse?

Graag minstens 1 dag vooraf een seintje (op gerd@cambiarte.be) wanneer je komt, betalen kan ter plaatse.

Begeleiding:

Gerd is kunstzinnig coach (opleiding De Kleine Tiki), Vedic Art teacher en volgt al jaren academie (tekenen, grafiek)

Maximum: kleine zaal : maximum 4 personen, grote zaal : 10 personen


Verbindende communicatie

De basiscursus verbindende communicatie is gebaseerd op het gedachtegoed van Marshall Rosenberg. Een wijze van communiceren met jezelf en met anderen, gericht op het tegemoetkomen aan ieders behoeften, het onderscheiden van behoeften en strategieën en het vermijden van moralistische oordelen.  Het dynamische communicatiemodel is gebaseerd op de elementen waarneming, gevoel, behoefte en verzoek.

​Verbindende Communicatie helpt mensen om:

• op een krachtige manier op te komen voor zichzelf met respect voor anderen;

• op een zinvolle manier om te gaan met onprettige gevoelens zonder anderen of zichzelf te schaden;

• te luisteren naar zichzelf en anderen en te ontdekken wat belangrijk is;

• keuzes te maken in lijn van wat er belangrijk is, met respect voor anderen.

Prijs:

100 euro voor de twee dagen (te storten op Levensprankel vzw rek. BE47 9731 6515 6880)

Wanneer: vrijdagen 6 en 13 december 2019 van 9u30-16u30
Interesse?

 Je kan contact opnemen met catherine.hermans@skynet.be" target="_blank" rel="noopener">catherine.hermans@skynet.be voor informatie of inschrijving.

Begeleiding:

Lesgever: Catherine HermansIntroductie Feldenkrais en de stem

De Feldenkrais methode is gebaseerd op “leren leren” door aandacht te geven aan het lichaam. Rustige bewegingen in zit of lig die je meer autonomie geven, meer bewustzijn en keuze. Catherine is Feldenkrais leraar én zangeres. Ze combineert op een unieke manier Feldenkrais en de stem. Ze werkt op een bevrijdende manier ook met mensen die last hebben of bang zijn om hun stem te gebruiken.

Ze brengt ons op deze zondag een introductie. Later kunnen we kijken of de interesse groot genoeg is om een reeks in te lassen.

Heel welkom aan iedereen, zowel voor wie niet durft zingen als voor wie graag zijn stem gebruikt. Laat je verrassen door deze eenvoudige unieke methode.

Prijs:

Je betaalt €60 voor de deskundige begeleiding van Catherine en je geniet van een gezonde vegetarische lunch.

De prijs betaal je ter plaatse. Wens je niet mee te lunchen, betaal je €50.

Wanneer: zondag 6 oktober 2019 van 10 u tot 15 u 30
Interesse?

Wil je deze introductie graag meemaken, geef een seintje op gerd@cambiarte.be

Begeleiding:

Catherine werd geboren in Parijs. Ze reisde, woonde in Ierland, oefende veel beroepen uit voordat ze een carrière begon als ambassadeur voor het Franse lied in Vlaanderen. Ze schrijft haar eigen teksten. Ze nam deel aan festivals van wereldmuziek en jazz. Ze zingt en componeert in het Frans, maar vreemd genoeg ontmoet ze dikwijls een niet-Franstalig publiek.

Ze woonde en werkte ook lange tijd in Gent. Naast haar carrière als songwriter is ze geïnteresseerd in de stem in al zijn vormen. Ze ontdekte de methode Feldenkrais en combineerde deze met stemwerk.  Ze is een atypische en niet-classificeerbare kunstenaar.

Maximum: minimum 10 personen - maximum 16